Kosmos Třinec
PROGRAM O KINĚ PRONÁJEM TADY VARY 2023/2024 MODERNIZACE KINA
AKTUÁLNĚ PREMIÉRY PRO SENIORY PRO DĚTI AKCE PRO ŠKOLY
VLADISLAV JASIOK: MOJE TĚŠÍNSKO - krajina & industry vernisáž výstavy
60 min
Vernisáž výstavy

Srdečně vás zveme na první vernisáž letošního roku, která bude jako obvykle spojena s projekcí snímků na plátno.
Chybět nebude ani povídání s autorem fotografií.

Vladislav Jasiok: O VÝSTAVĚ

„Fotografie pro projekt „Těšínsko“, ze kterého je vytvořena tato výstava, vznikaly převážně mezi roky 2021 a 2022. V těch dvou letech jsem prostor mezi Havířovem a Třincem projezdil křížem krážem. Samozřejmě i prochodil, a to s poměrně těžkým fotoaparátem a stativem na rameni.
Fotografoval jsem na černobílý svitkový film a exponoval téměř archaickou středoformátovou kamerou Mamya Press 23. Černobílou formou obrazového sdělení jsem se chtěl vyhnout prvoplánové popisnosti a dostat se tomuto zabydlenému a industriálně poznamenanému kraji tak říkajíc pod kůži.
Obecně při fotografování krajiny hledám v daném prostoru jistý druh napětí a jakousi skrytou dynamiku, a i o to jsem se snažil v tomto projektu. Těšínská krajina není už dávno onou panenskou krajinou, kde by se dal nalézt člověkem nepoznamenaný kout. Je to krajina minimálně 1000 let přizpůsobována lidským potřebám, a tak jsem se ani nesnažil o podobně vyznívající snímky. Nebyly by pravdivé.
Samotné záběry pocházejí z okrajových částí Havířova, okolí Karviné, Orlové, Těšína, Těrlicka, Třince, Horních Bludovic, Pazderné, Mistřovic aj. Na výstavě je sice prezentována jen jejich vybraná část, ale i tato redukovaná skladba poměrně přesně odpovídá všem zastoupeným lokacím. Samotný projekt dostal i knižní formu, tak jako to bývá u mých dalších i žánrově odlišných projektů, které jsem buďto už dokončil, nebo na kterých pracuji.“

AUTOR O SOBĚ:
„S fotografií jsem začínal jako kluk. A někdy v šesti letech jsem poprvé držel foťák v ruce. Pamatuji, že místo focení tatínka a maminky, běžel jsem do nedalekého činžáku a snažil se vyfotit Havířov z ptačí perspektivy. Nikdy jsem z toho fotky neviděl.
Pak dlouho nic nebo málo, ale někdy na konci deváté třídy se poprvé ze mne stal „profík“. Zašel jsem do ředitelny a domluvil se, že na konci školního roku nafotím školní třídy. Po koruně kus. A byl to taky počátek mého intenzivnějšího amatérského fotografování.
Stal jsem se členem fotoklubu Havířov, absolvoval jsem v osmdesátých letech minulého století IVF v Opavě a v roce osmdesát osm nastoupil jako fotograf do propagace ČEZ v Ostravě Třebovicích. Po revoluci jsem dlouhá léta pracoval na volné noze, a jestli si to dobře pamatuji, v roce 2007 jsem nastoupil do zaměstnaneckého poměru jako učitel odborného výcviku oboru Fotograf na Střední škole služeb a podnikání v Ostravě - Porubě, kde jsem s drobnými přestávkami strávil třináct let. Pak následovala ještě krátká epizodka na Vyšší odborné škole mediální tvorby v Ostravě, aby se ze mne na konci této mé zaměstnanecké kariéry stal sociální rentiér, to jest, česky řečeno, důchodce na plný úvazek.

Ve své tvorbě se věnuji uceleným cyklům a pracuji na nich dlouhodobě. Především, tedy co do objemu snímků, je to oblast dokumentární fotografie, o kterou se zajímám. V tomto žánru jsem vytvořil několik větších kolekcí. Ty mají názvy jako „Socialismus“, „Obyčejný život“, „Hustířany“. Reportáž v mém portfoliu zastupuje sedmiletá práce pro obrazový zpravodajský portál Nejenostravskevikendy.cz .

Krajinu, na rozdíl od vyhraněných kolekcí, fotografuji kontinuálně, a to, dá se říci, jako jeden velký soubor. Jediným lokálně zaměřeným konceptem v mém snažení je ono „Těšínsko“, ze kterého vychází výstava v třineckém kině Kosmos. Dále to jsou velmi stylizované soubory obrazů s výtvarným vyzněním. Vznikly prozatím dva a jejich názvy jsou: „Prostor mezi minulostí a budoucností“ a „Krajiny věcí“. Kromě toho občas něco napíši, ale v poslední době se věnuji především fotografii. Psal jsem povídky, poezii apod. Možno nalézt na mých webových stránkách: www.studiofotografika.cz.“

Vladislav Jasiok je členem Asociace profesionálních fotografů a Fotoklubu Ostrava.

Samostatné výstavy:

1989 výstavní síň fy FOMA, Ostrava
2001 výstavní síň kulturního domu v Orlové
2011 galerie Chagall, Ostrava
2013 výstavní prostory městské radnice, Příbor
2022 piaristický klášter, Příbor
2022 galerie Díra, Ostrava
2022 Ostravské muzeum
2022 kavárna Avion, Český Těšín
2022 Obecní dům, Opava
VSTUPENKY
VSTUPENKY

Městské kino Kosmos Třinec
p. o., Dukelská 689, Třinec
PSČ: 739 61 tel: 558 996 703

OBCHODNÍ PODMÍNKY
×